jump to navigation

Oudste bestaande christelijke documenten gevonden april 17, 2011

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Het gaat om 70 boekjes, elk bestaande uit vijf tot vijftien loden of koperen platen ter grootte van een bankpas.

Er staan inscripties op, in het Oud-Hebreeuws, en ook afbeeldingen, van onder andere een zeven­armige kandelaar en een kruis.

Een bedoeïen zou er enkele jaren geleden in een grot in de Jordaanse woestijn  op zijn gestuit. Daarna zou hij ze aan een Israëlische bedoeïen hebben doorverkocht, Hassan Saeda.  Dat beweert de Britse archeoloog David Elkington, die inzage heeft gehad in de boekjes en er foto’s van heeft genomen.

Oudste bestaande christelijke document ontdekt

Trouw 01.04.2011 Ze zijn klein en onduidelijk te lezen. Toch zou dit de grootste archeologische vondst sinds de Dode Zeerollen kunnen zijn: een verzameling van naar verluidt christelijke documenten uit de eerste eeuw.

Het gaat om 70 boekjes, elk bestaande uit vijf tot vijftien loden of koperen platen ter grootte van een bankpas. Er staan inscripties op, in het Oud-Hebreeuws, en ook afbeeldingen, van onder andere een zeven­armige kandelaar en een kruis.

Oudste portret van Jezus

04.04.2011 In een grot bij het Meer van Galilea zijn 70 boeken gevonden die waarschijnlijk 2000 jaar oud zijn. Op een van de boeken een afbeelding van Jezus te zien.

Zie: Is this the first ever portrait of Jesus?

In Griekenland zijn de oudste geschreven woorden van Europa gevonden. Gaat over zaken doen.

Oudste tekst Europa ontdekt‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎

05.04.2011 De kleitablet is geschreven in Linear B, een oud schrift dat is afgeleid van de Egyptische hiërogliefen.

Wie tegenwoordig wil weten van wie een bedrijf is, gaat naar de Kamer van Koophandel om het register te raadplegen. In het oude Griekenland hadden ze ook al zoiets, een lijst met bezittingen en percelen grond. Alleen bakten ze die lijsten in klei, zodat je ze ergens op kon hangen.

Een deel van een dergelijke lijst, waarschijnlijk uit 1450 tot 1350 voor Christus, is gevonden in een veld bij het dorp Iklaina op de Peloponnesos. Het is de oudste tekst die ooit in Europa is gevonden. De kleitablet is geschreven in Linear B, een oud schrift dat is afgeleid van de Egyptische hiërogliefen. Op de ene kant staat een lijst met bezittingen, op de andere het woord ‘fabriceren’.

Linear B was een elitair schrift bestaande uit 87 lettergrepen. Alleen de rijken gebruikten het om belangrijke beslissingen vast te leggen. Voor gewone mensen was het mysterieus en magisch. Pas rond 500 voor Christus begonnen gewone Grieken te schrijven. Daarvoor gebruikten ze het oude Griekse schrift, dat zich uiteindelijk evolueerde tot de 26 letters die iedere dag gebruiken.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Plaats een reactie