jump to navigation

Sagrada Familia van Gaudi is bijna klaar november 5, 2010

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , , , ,
trackback

De Sagrada Familia is bijna klaar  –  vorige | foto 1 van 28 | volgende

Na 128 jaar bouwnijverheid wordt zondag de Sagrada Familia door paus Benedictus XVI ingewijd. Af is de beroemde kerk in Barcelona dan nog niet. Dat wordt pas in 2026 verwacht.  

Beroemdste snor is van Dalí – 04/11/10 

Antoni Gaudí
De kerk is een belangrijk voorbeeld van de stijl van de kunstenaar Antoni Gaudí. Toch was hij niet degene die de bouw initieerde. Dat was de boekhandelaar Joseph Maria Bocabella. Hij wilde een kerk die speciaal aan de heilige familie was toegewijd.Bocabelle kon dat niet alleen betalen. 

Hij wist vele donaties los te krijgen en kon daarom een stuk grond van 12.800 m2 kopen. De architect Francisco de Paula del Villar tekende, gratis, het ontwerp. In 1882 werd begonnen met de bouw van de crypte.  

Boekhandelaar Bocabelle en de architect kregen een jaar later ruzie. Ze gingen uit elkaar. Toen kwam Gaudí in beeld. De crypte werd afgebouwd, maar voor de bovengrondse kerk kwam hij met een heel nieuw plan.

Alles in kwijt
Gaudí ging los op het ontwerp. Hij verwerkte al zijn ideeën over architectuur en vormgeving in de plannen. Om te garanderen dat dit allemaal werd uitgevoerd, was hij elke dag aanwezig op het bouwterrein. Hij leidde zelf de bouwvakkers op en deed allerlei aanpassingen op zijn basisontwerp.

De touwtjes mocht hij dan strak in handen hebben, de tijdsplanning was niet bepaald op orde. Aanvankelijk schatte Gaudí dat met een jaar of tien stevig doorbouwen de boel af zou zijn. Zelf zag hij snel genoeg in dat dit niet bepaald realistisch was.

Momenteel werken nog steeds zo’n honderd bouwvakkers en vijftien architecten aan het project, dat dus nog tot 2026 in de steigers zal staan.  

Paus wijdt Sagrada Familia in – Video

Sagrada Familia tot basiliek gewijd

Trouw 07.11.2010 De Sagrada Familia, de fameuse kerk in Barcelona waar nu al 128 jaar aan wordt gebouwd, is voortaan een basiliek. Paus Benedictus XVI droeg er vandaag de mis op en wijdde.

Paus wijdt Sagrada Familia tot basiliek

Trouw 06.11.2010 Paus Benedictus XVI zal zondag de Sagrada Familia tot basiliek wijden. Aan de vooravond daarvan heeft hij Europa opgeroepen zich open te stellen voor God en Hem zonder angst te ontmoeten.

Gaudí -kerk na 128 jaar bouwen ingewijd

05.11.2010  BARCELONA – Na 128 jaar bouwnijverheid wordt zondag de Sagrada Familia door paus Benedictus XVI ingewijd. Af is de beroemde kerk in Barcelona dan nog niet. Dat wordt pas in 2026 verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: