jump to navigation

Cornelis Beverloo (Guillaume Corneille) 3 juli 1922 – 5 september 2010 september 5, 2010

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , , ,
trackback

Cornelis Beverloo (Guillaume Corneille) 3 juli 1922 – 5 september 2010

Kunstschilder Corneille is vandaag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, wiens werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloo was, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. 

Dat meldt de NOS zondag.

Corneille werd op 3 juli 1922 geboren in het Belgische Luik. Toen hij twaalf was verhuisde zijn gezin terug naar Nederland. Hij leerde zichzelf schilderen en volgde tussen 1940 en 1942 kunstcursussen aan de Amsterdamse Academie. In 1946 exposeerde hij voor het eerst in Groningen.

Met Karel Appel trok hij naar Parijs en op zijn 26e richtten ze daar samen met de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn de kunstbeweging Cobra op. Die werd na drie jaar op het hoogtepunt, volgens Corneille, opgeheven.

Video 

Corneille vestigde zich definitief in Parijs en kende na Cobra nog drie perioden. De eerste was zijn lyrische, abstracte periode, daarna deed hij landschappen, geïnspireerd door reizen naar Afrika. Zijn derde periode viel hij terug op figuratie. Vogels, bloemen en vrouwen kwamen steeds terug in felle en vrolijke kleuren. 

Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker nadat hij commerciële opdrachten aannam, zoals het bedrukken van pennen en stropdassen. Dat laatste werd hem in kunstkringen niet altijd in dank afgenomen. Corneille bleef tot zijn dood kunst maken.

Corneille begraven bij zijn grote voorbeeld

AD 09.09.2010 AUVERS-SUR-OISE – Corneille heeft zijn laatste rustplaats gevonden bij zijn grote voorbeeld, Vincent van Gogh. De kunstschilder werd begraven op de begraafplaats in het Franse dorp Auvers-sur-Oise waar in 1890 ook Van Gogh zijn laatste …

Corneille begraven bij Vincent van Gogh

VK 08.08.2010 Kunstschilder Corneille wordt donderdag begraven in de Franse plaats Auvers-sur-Oise. Dat heeft het Cobra Museum in Amstelveen woensdag namens de familie laten weten. Op de begraafplaats in het dorp liggen ook kunstenaar Vincent van Gogh en zijn broer Theo begraven.

 

Corneille begraven bij Vincent van Gogh

Telegraaf 08.09.2010  AMSTELVEEN –  Kunstschilder Corneille wordt donderdag begraven in de Franse plaats Auvers-sur-Oise. Dat heeft het Cobra Museum in Amstelveen woensdag namens de familie laten weten. Op de begraafplaats in het dorp liggen ook kunstenaar Vincent van Gogh en zijn broer Theo begraven.

Condoleance voor Corneille

Telegraaf 07.09.2010 Het Cobra Museum heeft een condoleance- register geopend voor de overleden kunstschilder Corneille.

Cobra-schilder Corneille op 88-jarige leeftijd overleden

AD 05.09.2010 ROTTERDAM – In Frankrijk is kunstschilder Guillaume Corneille op 88-jarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS. Cornelis Beverloo, zoals de schilder in werkelijkheid heette, was een van de succesvolste Nederlandse kunstschilders van de kunstbeweging Cobra.

Cobra-schilder Corneille overleden

Telegraaf 05.09.2010 In een ziekenhuis in Frankrijk is de kunstschilder Corneille overleden. Guillaume Cornelis Beverloo, zoals hij in werkelijkheid heette, is 88 jaar geworden. Dat heeft een vriend namens zijn vrouw bekendgemaakt.

Kunstschilder Corneille overleden

Parool 05.09.2010 AMSTERDAM – De kunstschilder Corneille is zondag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, wiens werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloo was, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Hij was de laatste tijd …

Kunstschilder Corneille overleden

NRC 05.09.2010 In Frankrijk is kunstschilder Guillaume Corneille op 88 jarige leeftijd overleden. Hij leefde al jaren zeer teruggetrokken. 

Kunstschilder Corneille (88) overleden  

VK 05.09.2010 In Frankrijk is kunstschilder Guillaume Corneille op 88 jarige leeftijd overleden. Cornelis Beverloo, zoals de schilder in werkelijkheid heette, was een van de succesvolste Nederlandse kunstschilders van de twintigste eeuw. Hij stond samen met Karel Appel aan de wieg van Cobra, een expressionistische groep schilders waartoe ook onder anderen Lucebert behoorde.

Cobra-schilder Corneille overleden

Trouw 05.09.2010 Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker nadat hij commerciële opdrachten aannam, zoals het bedrukken van pennen en stropdassen.

Cobra-schilder Corneille op 88-jarige leeftijd overleden

Elsevier 05.09.2010 De kunstschilder Corneille is zondag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, wiens werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloo was, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Hij was de laatste tijd lichamelijk sterk achteruit gegaan.  

Postuum: na-oorlogse vitalist ging het leven met kwast te lijf

VK 05.09.2010 Met Corneille verdwijnt de laatste van de Nederlandse tak van de naoorlogse Cobra-beweging. In 1947 schrijft de schilder Corneille, dan vierentwintig jaar, vanuit Boedapest aan een vriend over de paleistuinen die hij daar heeft gezien. ‘De tuinen lagen daar blauwig grijs in de warme middagzon…De vogels, de vlinders, de bijen, alles vloog, dwarrelde, buitelde en danste een wilde dans. De natuur ontplooide zich in haar enorme vitaliteit, de mensch waakte niet meer, zij mocht haar gang gaan.

Zie ook:

‘In veel huiskamers hangt een Corneille’

Dood Corneille ‘groot verlies’

Kunst van Corneille

Dé Corneille specialist! Koop en uitleen door heel Nederland

www.corneille-kunst.nl

Advertenties

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: