jump to navigation

Nationaal Historisch Museum alsnog naar Den Haag ? juni 23, 2010

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , ,
trackback

NHM in Den Haag of in Arnhem ?    Zie ook: Hier

Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. In 2007 werd al besloten dat het nieuwe rijksmuseum in die Gelderse plaats moet worden gevestigd. Arnhem stak daarmee Amsterdam en Den Haag de loef af.

Nationaal Historisch Museum nog niet naar Den Haag

RTVWEST 23.06.2010  –  DEN HAAG – Den Haag komt nog niet in beeld voor de vestiging van het Nationaal Historisch Museum (NHM). Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer.

De gemeente was in 2007 in de race voor het Nationaal Historisch Museum, maar verloor toen van Arnhem. Nu er financiële problemen zijn bij het project in Gelderland wil de SP dat er alsnog voor Den Haag wordt gekozen.

Een Kamermeerderheid geeft Arnhem tot augustus een laatste kans om het museum voor 50 miljoen euro neer te zetten.

Parkeergarage

Bedoeling is dat het gebouw in Arnhem op het parkeerterrein naast het Openluchtmuseum komt.

Omdat beide musea toch parkeerplaatsen nodig hebben, ontstond het plan een ondergrondse garage te bouwen. Onlangs bleek dat zo’n voorziening 60 miljoen euro gaat kosten, terwijl het Rijk voor het totale NHM-project 50 miljoen euro over heeft.

Kamer en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Cultuur) wachten nu een nieuw onderzoek af, dat 1 september op tafel moet liggen.

Kamer wil historisch museum in Arnhem

Telegraaf 23.06.2010 DEN HAAG –  Ondanks diverse problemen willen de meeste fracties in de Tweede Kamer nog steeds dat het te bouwen Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem verrijst. Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Geef het Nationaal Historisch Museum een nieuwe kans in Paleis Soestdijk

VK 07.08.2015 Laten we oud plan weer uit de kast toveren: het Nationaal Historisch Museum moet gevestigd worden in Paleis Soestdijk.

Hoe mooi het standbeeld van koningin Juliana en prins Bernhard in de voortuin van het paleis ook is, verder heeft Soestdijk helemaal niets met sculpturen te maken

Onze toenmalige Prins van Oranje, de latere koning Willem II, speelde een grote rol bij de slag bij Waterloo en Quatre-Bras. Vanwege zijn bij delen beslissende bijdrage kreeg hij onder meer de Militaire Willemsorde en een huwelijk met de zus van de Russische tsaar. Maar dat was niet alles. Op 8 juli 1815 vaardigde Koning Willem I, de vader van, de ‘wet van Soestdijk’ uit. Hiermee werd bepaald dat het jachthuis Soestdijk zou worden verbouwd ter gebruik van de ‘held van Waterloo’. Met deze wet kwam Soestdijk weer stevig in handen van de Oranjes, die het in de persoon van koning-stadhouder Willem III verkregen hadden.

Het is daarom verstandig om een oud plan weer uit de kast te toveren en de mottenballen ervan af te kloppen: het Nationaal Historisch Museum moet gevestigd worden in Paleis Soestdijk. Vier jaar geleden was iedereen daar nog voor: vijftien toonaangevende hoogleraren in een opinieartikel in deze krant, de provincie Utrecht en het toen nog een bestemming zoekende Museum zelf.

lees ook;

Maak van Soestdijk een museum voor sculptuur

VK 01.08.2015 Een plek om het beste werk van de Nederlandse beeldhouwers permanent te laten zien ontbreekt.

De laatste weken is er in veel media discussie ontstaan over herbestemming van paleis Soestdijk (zie ‘De wilde nieuwe bestemming van Soestdijk‘). Onderstaand voorstel voldoet bij uitstek aan de nieuwe Erfgoedwet die per 1 januari 2016 van kracht wordt.

Paleis Soestdijk is uniek, van internationale allure. Van buiten. Van binnen is de woonbestemming niet meer mogelijk. Het gebruik in de toekomst moet in overeenstemming zijn met de erfgoedgedachte: een gebouw met park waar alle inwoners van ons land trots op zijn.

Kamer blijft bij historisch museum in Arnhem

VK 23.06.2010 DEN HAAG – Ondanks diverse problemen willen de meeste fracties in de Tweede Kamer nog steeds dat het te bouwen Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem verrijst. Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

In 2007 werd al besloten dat het nieuwe rijksmuseum in die Gelderse plaats moet worden gevestigd. Arnhem stak daarmee Amsterdam en Den Haag de loef af. Bedoeling is dat het gebouw op het parkeerterrein naast het Openluchtmuseum komt.

Zie ook:

Provincie: Paleis Soestijk goede locatie NHM

Nationaal Historisch Museum is op zoek naar geld

Bouw van historisch museum in gevaar

Reacties»

1. Een nieuwe poging voor het Nationaal Museum in Nederland | Kunst in de Wijk - februari 15, 2020

[…] Zie ook: Nationaal Historisch Museum alsnog naar Den Haag ? […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: