jump to navigation

‘Huwelijksnacht van Tobias en Sarah’ blijft hangen in Haags museum Bredius februari 13, 2010

Posted by jandewandelaar in Uncategorized.
Tags: , , , ,
trackback

Den Haag koopt deel van doek Jan Steen

Den Haag 15.08.2011 De gemeente Den Haag koopt voor een miljoen euro het linkerdeel van het schilderij ‘De huwelijksnacht van Tobias en Sarah’ van de Amerikaanse erfgenaam van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Dat heeft een woordvoerder tegen persbureau Novum gezegd.

Het rechterdeel van het doek…Lees meer

 

Den Haag wil Jan Steen

AD 16.02.2010 DEN HAAG – De gemeente Den Haag wil het hele schilderij ‘De huwelijksnacht van Tobias en Sarah’ van Jan Steen in haar bezit krijgen. Daarom wil ze via fondsen en het Rijk geld inzamelen om het doek alsnog te bemachtigen, bericht Trouw. De gemeente bezit nu slechts een deel van het schilderij, de rest is in handen van een erfgename van de Joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker.

Den Haag kan de erfgename voor 2 miljoen euro uitkopen.

Lees ook: Den Haag mag schilderij Steen niet verkopen 

 

Haags Museum Bredius blij met behoud schilderij

RTV 12.02.2010  –  DEN HAAG – Het Museum Bredius is erg blij dat het schilderij van Jan Steen, de huwelijksnacht van Tobias en Sarah, in Den Haag mag blijven.
Door regioreporter Anouk Eisma

Het schilderij heeft een tijdlang uit twee delen bestaan, met twee verschillende eigenaren. De rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente Den Haag haar deel niet mag verkopen en dat het doek behouden moet blijven voor Den Haag.

Het Haagse deel komt uit de nalatenschap van de Haagse kunstverzamelaar Abraham Bredius. Bredius bepaalde in zijn testament dat het schilderij altijd in Museum Bredius te zien moet zijn. Het is deze bepaling die ertoe geleid heeft dat de rechter oordeelde dat het schilderij in Den Haag moet blijven.

Samen in Museum BrediusHet andere deel van het schilderij is in bezit van de erven van de kunstverzamelaar Goudstikker. Den Haag had dit deel graag aangekocht maar had er het geld niet voor. En de gemeente mag haar deel dus niet verkopen aan de erven Goudstikker.

Het schilderij met twee eigenaren blijft daarom in Museum Bredius aan het Lange Voorhout te zien. Directeur Paul Schnabel is erg blij met de uitkomst.

  Schilderij blijft in Den Haag

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: